IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Dekorativne HTML tabele

Videli smo skoro sve atribute TABLE, TR i TD tagova. Mi smo uglavnom koristili po jedan do dva atributa, ali mogu se koristiti razne kombinacije stributa kako bi smo dobili estetski razne efekte. Evo jedan primer tabele koja služi da rasporedi elemente jedne web stranice:

<table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" width="600" height="426">
<tr>
<td valign="top" colspan="3" height="75">
Vrh stranice</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="155">
Navigacija 1
</td>
<td valign="top" width="398">
Sadržaj stranice
</td>
<td valign="top" height="278" width="164">
Navigacija 2</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" colspan="3" height="71">
Dno stranice
</td>
</tr>
</table>

To bi izgledalo ovako:

Dekorativne html tabele slika 2

Praktično mi smo pomoću tabele web stranicu podelili na nekoliko delova u kojima smeštamo njene elemente. U "Vrh stranice" se obično može smestiti na primer neka flash animacija ili gif, ili samo neka lepa slika. Tu se takodje smešta i naziv sajta, naziv firme, logo firme itd. U "Navigacija 1" se najčešće smešta navigacija web stranice. U "Navigacija 2" se smešta na primer pomoćna neka navigacija, a mogu i reklame, baneri itd. U "Sadržaj stranice" se smešta sam sadržaj stranice. U "Dno stranice" se obično smešta ime firme, vlasnik sajta, mogu i baneri, reklamne, kontakt podaci i slično.

Evo recimo kad bi dodali odgovarajuće te neke elemente, odnosno kad bi ubacili odgovarajuće pozadine, menije, i sadržaj kako bi mogla da izgleda web stranica:

Dekorativne html tabele slika 1

Možete jasno primetiti kako su ispunjene ćelije tabele iz našeg primera. E sad naravno linije tabele se ne vide jer nije estetski, a to se postiže ako u TABLE tagu stavimo BORDER = 0.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
HTML    Tekst    Slika i link    Tabela    Frejm    Forma