IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Fajl

Uvek postoji potreba da se odredjeni podaci čuvaju kako bi smo ih po potrebi koristili. U uvodu smo pisali da za tu namenu koristimo na primer MySQL bazu. Za čuvanja malih količina podataka, nekoliko desetina, možemo koristiti i tekstualne fajlove. Tekstualni fajlovi imaju ekstenziju " .txt ".

Vezano za tekst fajlove moramo skrenuti pažnju na bezbednost, naročito ako u njima smeštamo neke bitne i tajne podatke kao što su šifre ili slično. Ako pozovemo tekst fajl pomoću internet pregledača isčitaće se sadržaj fajla. Da bi smo sprečili radi bezbednosti prikazivanje sadržaja posetiocima sajta a dozvoliti samo PHP ili drugim skriptama sa servera da ih čitaju, moramo CHMOD tog tekst fajla postaviti na 600. Ako koristite Total Commander za pristup hostu (za ftp pristup) onda CHMOD bilo kog fajla ili foldera na hostu možete podesiti ako pratite sledeću liniju: Jedan klik na fajl ili folder kome želite podesiti CHMOD, zatim u gornjem levom uglu kliknite na Files, pa kliknite na Change attributes, i u prozoru koji vam se otvori u donjem levom uglu upišite 600. Ako posle tog podešavanja upišite u internet pregledniku adresu fajla kome ste podesili CHMOD na 600 videćete da se neće ništa iščitavati, što nam je i bio cilj.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
PHP    PHP sintaksa    Fajl    Niz    String    Funkcija    Objektno programiranje    MySQL    Unos fajla    Datum    Forme    Sesija    Registracija