IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

File upload

File upload je element forme koji se koristi za ubacivanje fajlova, na primer slika, video klipova, tekst fajlova, i ostalih tipova fajlova. Daću kod pa ću onda objasniti:

<form method="POST" action="obrada.php" enctype="multipart/form-data" accept="image/gif, image/jpeg">
   <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="20480">
   UBACI SLIKU:
   <input type="file" size="25" name="slika"><br>

   <input type="submit" value="Posalji" name="submitdugme"><br>
   <input type="reset" value="Ponisti">
</form>   UBACI SLIKU:
  
  

Form tag što se tiče ubacivanja fajlova UVEK mora sadržati method="POST", enctype="multipart/form-data" i action sa adresom  fajla u kome se obradjuje uneti fajl. ACCEPT atribut može ali i ne mora da se ubacuje, i nećemo ga objašnjavati jer smo to već uradili kad smo objašnjavali FORM tag.

Uvek ali uvek u formi za upload fajlova morate staviti HIDDEN tag ako prosledjujete podatke PHP skripti. U hidden tag obavezno moramo staviti atribut name="MAX_FILE_SIZE" i value="20480". Value atribut odredjuje maksimalnu veličinu fajla koji može da se ubaci. Naravno to je da se server ne opterećuje ali nikako to ne shvatite kao zaštitu od prevelikog unosa. Zažtitu morate napraviti na strani servera u skripti za obradu podataka. U ovom našem slučaju maksimalna veličina fajla je 20 Kb a dobija se 20 * 1024 = 2048. Naravno ako želimo veću sliku u bajtima pišemo kako nam odgovara, ili manju.

E sad konačno o FILE UPLOAD tagu. Znači osnovni tag se piše  <input type="file">. FILE tag nema VALUE atribut jer je vrednost u stvari sam fajl koji se ubacuje, a NAME vrednost odredjujemo kako nama odgovara. U FILE UPLOAD tag možemo ubaciti i SIZE atribut koji definiše veličinu prozorčića.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
HTML    Tekst    Slika i link    Tabela    Frejm    Forma