IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Forum

Forum se sastoji od većeg broja tematskih kategorija unutar kojih se nalaze diskusione teme koje otvaraju i započinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj mogu potencijalno učestvovati svi registrovani korisnici pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Sve diskusije ostaju sačuvane na forumu dok ih ne obriše administrator ili moderator (osobe koje uredjuju forum), ili dok ih sa prve strane ne potisnu novije teme. Tema na koju se odgovori automatski izbija na prvo mesto u spisku tema.

Postoje vrlo raznovrsni forumi u smislu tematike, na primer koji se bave političkim temama, filmskim, muzičkim, itd. Medjutim postoje i opšti forumi koji imaju zastupljene veoma raznovrsne teme rasporedjene u podforumima.

Svaki forum bi trebao imati administratore i moderatore koji se brinu da na forumu bude reda, da nema vulgarnosti, vredjanja itd. Takodje oni uređuju forum u smislu brisanja ili nekog drugačijeg modifikovanja već objavljenih postova. Takođe mogu banovati korisnike, odnosno zabraniti učestvovanje na forumu nekim korisnicima ukoliko se nedolično ponašaju, ili krše pravila foruma. Banovanje može biti na neko vreme ili zauvek. Administrator ima veća ovlašćenja od moderatora. Zapravo administratori su ili vlasnici ili jako bliski po poverenju vlasnicima. Administratori unapredjuju neke korisnike u moderatore u kojima steknu poverenje, a i koji potvrde stručnost u okviru nekih tema. Administrator može banovati moderatore, u smislu oduzimanja administratorskih privilegija, ili čak i banovati ih i sa foruma.

Članovi foruma kao što smo već rekli su svi oni koji se registruju na forum. Registracijom automatski stiču pravo da objavljuju postove, kao i nove topic-e (odgovore na postove). U većini foruma korisnici uz svoje ime (nick) obično imaju malu sliku koja se naziva avatar. Takođe mogu primati i slati privatne poruke ostalim članovima. Često korisnici koriste i potpise - to jest reči ili slike koje se pojavljuju na kraju svakog posta koji objave. Većina foruma omogućava obaveštavanja e-mailom o odgovaranju drugih korisnika na vaš post. Za razliku od blogova, forumi dopuštaju svakome da započne novi razgovor, ili da učestvuje u bilo kojoj temi. Forumi se razlikuju i od chat-ova zato što više učesnika mogu da učestvuju u raspravi, a koja se može odigravati i tokom više dana pa i nedelja.

Grafički dizajn može biti raznovrstan ali programska organizacija foruma je uglavnom slična kod svih foruma. Danas na intenretu postoje bezbroj već gotovih programa za forume. Potrebno ih je samo skunuti i prebaciti na host, uz neka jednstavna podešavanja.

Postoje sajtovi koji isključivo i samo kao sadržaj imaju forum, ali postoje i sajtovi koji imaju forume kao deo sajta.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija