IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

FTP konekcija

Završili ste vaš sajt u smislu programiranja, grafičkog dizajna, takodje ste zakupili domen i host, i sada vam preostaje još da te vaše fajlove sajta sa kućnog računara prebacite na host servera kako bi vaš sajt bio vidljiv na internetu. E to prebacivanje fajlova sa kućnog računara na host obavlja se FTP konekcijom.

FTP ( eng. File transfer protocol – protokol za prenos foldera i fajlova)  je najčešće korišćen protokol za prenos podataka između dva računara na mreži. Veza se uspostavlja na zahtev klijentskog računara prema serverskom računaru. Klijentski računar poseduje program koji omogućava FTP protokol, takozvani FTP klijent, a serverski računar poseduje program koji prihvata konekciju na standardnom FTP, takozvani FTP server ili FTP demon.

Kada se veza uspostavi, klijentski program šalje korisničke komande serverskom programu, koji ih obavlja i šalje odgovor. Taj odgovor može biti poruka da je komanda uspešno obavljena ili poruka o grešci.

U nastavku bavićemo se samo osnovnim praktičnim stvarima vezanim za FTP klijent, i to kako uspostaviti konekciju i kako prebaciti fajlove vašeg sajta sa kućnog računara na host, kako bi sajt bio vidljiv na intenretu.

Postoje mnogi FTP klijenti ali najpoznatiji je Total Commander. Postoje još i Windows Commander, CuteFTP i drugi. Mi ćemo ovde objasniti Total Commander jer verovatno njega već imate i koristitega već za neke druge potrebe.

Ukoliko nemate Total Commander skinitega sa interneta i instalirajte. Nakon instalacije pokrenite program. Početni prozor bi trebao izgledati ovako:

FTP konekcija slika 1

Kliknite na ikonicu FTP, a ona je na gornjoj slici zaokružena pod 1. Nakon klika pojaviće se sledeći prozor:

FTP konekcija slika 2

Kliknite sad na dugme New connection, a koje je pokazano strelicom 2. Kad ostvarite prvu konekciju program će sam zapamtiti sve podatke tako da kasnije možete brzo ostvariti konekciju u ovom prozoru kliktanjem na dugme koje nosi naziv Connect. Nego mi da nastavimo, nakon kliktanja na New connection otvara se ključni prozor za našu priču koji izgleda ovako:

FTP konekcija slika 3

U polje Session pišete šta god hoćete, na primer neka primera radi bude prvi sajt. U polje Host name se piše ime sajta sa ekstenzijom domena ali bez www, na primer: imesajta.com. U polje User name se piše vaš user name koji ste dobili prilikom registracije domena. U polje Password se piše vaša šifra koju ste takodje dobili prilikom zakupa domena.

I to bi bilo otpriliko dovoljno za konekciju. Ostala polja ništa ne dirajte. Medjutim neke host firme zahtevaju da se popunjavaju još neka polja. Pa ukoliko popunite sve ovako kako je ovde zapisano ali ipak ne možete ostvariti konekciju pozovite tehnički servis firme kod koje ste zakupili host da vam daju detaljnije informacije kako da popunite FTP nalog za konekciju.

Nakon uspešne konekcije otvara vam se sledeći prozor:

FTP konekcija slika 4

U ovom prozoru na desnoj strani su folderi hosta. Vidite pod "A" je adresa početnog host foldera o:/*.* - što znači da ste na hostu. A takodje primećujete i neposredno iznad strelice "A" gore ftp://sajt.com gde će u vašem slučaju naravno umesto "sajt" pisati ime vašeg sajta.

Na levoj strani otvorite folder na vašem računaru koji sadrži fajlove vašeg sajta koje želite prebaciti na host. E sad jako je bitno da jedan fajl nosi naziv index kao pod "D" na slici !! Kasnije kad linkujete vaš sajt (na primer www.vassajt.com) otvoriće se taj prvi početni fajl, odnosno index će biti vaša početna stranica. Ukoliko ne imenujete ni jedan fajl sa nazivom index Vaš sajt neće biti vidljiv na intenretu.

Na desnoj strani strelica pod "B" pokazuje folder na hostu pod nazivom WWW. Otvorite taj fajl. Nakon otvaranja prebacite sve fajlove vašeg sajta sa leve strane na desnu u folder WWW. I to bi bilo to. Nakon prebacivanja možete brauzerom linkovati vaš sajt i on će biti vidljiv.

U WWW folderu možda će te primetiti neke foldere kao što je na primer cgi-bin i slično. To su sistemski folderi i njih ništa ne dirajte. Zapravo nemojte brisatim ili menjati apsolutno ništa na hostu što VI NISTE UBACILI ukoliko niste sigurni šta radite !!

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija