IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Internet prezentacije firmi

Dok neke firme preko sajtova prodaju svoju robu, druge firme uglavnom samo imaju internet prezentaciju firme. Na samom početku interneta sve firme su preko sajtova imale prezentaciju u obliku internet brošura. Ali i danas mnoge firme imaju takav vid internet prezentacije, a naročito one koje nude svoje usluge tipa molerskih preduzeća i slično. Sajt tipa brošure mož biti u obliku od vizit karte prikazane u par web stranica do digitalnog skupa kompleksnijih marketinških informacija.

Glavni cilj internet prezentacije firmi je da zainteresuje potencijalne kupce da stupe u vezu sa preduzećem. Takvi sajtovi ne donose direktno zaradu ali pospešuju marketinški tradicionalno poslovanje. Izrada ovakvih sajtova je tehnički jednostavna, a glavne stvari na koje treba obratiti pažnju su:

 

  • Ubacivanje tačne informacije o svim uslugama ili proizvodima firme
  • Dobar vizuelni izgled lokacije, koji ostavlja utisak ozbiljnosti i pouzdanosti firme
  • Omogućiti svaki vid kontakta posetilaca sa firmom (mejl forma, telefon i fiksni i mobilni, faks, MSN, Skype, itd)
  • Redovno i brzo ažuriranje sajta svaki put kad dodje do bilo kakve promene u uslugama ili proizvodima, tipa promene cene ili vrste usluga ili roba

Kakve informacije posetioci žele da vide na internet sajtu vaše firme? To je pitanje na koje sajt kroz grafički dizajn i sadržaj mora dati precizan i jasan odgovor. Te informacije mogu biti raznovrsne od firme do firme, na primer sve vezano za proizvodni program, cene, od čega su izradjeni proizvodi, sertifikati proizvoda, itd. Jednostavno se sami postavite u položaju posetioca i definišite sebi koje informacije želite dobiti od sajta vaše firme. Obično web dizajneri pogrešno sugerišu da je potrebno postavljati informacije tipa gde i kad je firma osnovana, ko je vlasnik firme, gde su sve sedišta firme i slično, medjutim istraživanja su pokazala da ogromnu većinu posetilaca takve informacije najmanje zanimaju. Zapravo možete i takve informacije ponuditi, ali nikako na prvim stranicama, već u nekom sporednom delu sajta, pa ako nekog to zanima može pogledati. Dakle, u glavnom se usredsredite na ono što zanima posetioce vezano za vašu firmu. Na primer ako ste molersko preduzeće istaknite odma na prvoj stranici sajta sve vaše usluge, kao i cene i vreme za koje možete odraditi poso, itd itd. Dalje svaka usluga neka bude potkrepljena sa što više slika raznih gradilišta na kojima ste završili poslove i slično. Ono što je i najbitnije cene na sajtu moraju biti tačne, jer ukoliko kažete da su cene na sajtu stare i da je došlo do poskupljenja verujte ogromna većina odmah će potražiti drugog jer ne ulivate ozbiljnost.

Što se tiče grafičkog i programskog dizajna to je za ovakve sajtove od ogromnog značaja. Mala preduzeća na internetu mogu zahvaljujući dobrom grafičkom i programskom dizajnu izgledati kao velika i impresivna preduzeća, ali isto tako velika preduzeća zbog lošeg dizajna mogu izgledati mala i beznačajna, te umesto da im internet prezentacija pomogne ona u stvari nanosi samo štetu preduzeću. Bez obzira na veličinu preduzeća u smilu broja zaposlenih i slično web prezentacija preduzeća mora biti impresivna.

Osim grafičkog izgleda sajta on i programski mora biti organizovan da se do glavnih i bitnih informacija dolazi na prvi klik.

Ako dobijete mejl od zainteresovanog posetioca morate u najkraćem mogućem roku odgovoriti, gotovo trenutno. Jer kako je on našo vašu firmu naćiće i još neke, pa ako druga firma ranije odgovori na njegov mejl ogromna je verovatnoća da nećete dobiti poso. Dakle, ako ste ozbiljna firma morate imati mejl operatera koji će samo na tom mestu raditi i odgovarati istoga trenutka. Isto važi i ako ste ostavili faks, ili telefon i slično. Ukoliko zainteresovani dobije momentalni odgovor, to uliva njemu veliko poverenje u vašu ozbiljnost izmedju ostalog. Takodje, kontakt telefonom je mnogo efikasniji nego odgovarati mejlom. Na primer i ukoliko postoji mejl forma na vašem sajtu (što se preporučuje jer ima stidljivijih ljudi koji se slabije izražavaju telefonom) vi ostavite opciono da mogu upisati telefon. Ako je zainteresovani ostavio telefon u mejl mnogo je bolje odma ga pozvati nego odgovoriti mejlom.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija