IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Kompatibilnost sajta u raznim okruženjima

Prilikom grafičkog dizajna potrebno je izgled stranice pogledati u različitim okruženjima, i to u skoro svim:

  • Vrstama internet preglednika, kao i u gotovo svim njihovim verzijama
  • Rezolucijama ekrana
  • Brzinama interneta

Najpopularniji brauzeri su Internet Explorer, Firefox, Opera, Google Chrome itd. Među nabrojanim preglednicima trenutno postoje najveće razlike u interpretaciji CSS-a. Izuzetno pogrešan pristup bi bio odabrati jedan preglednik u kojem stranica dobro izgleda i očekivati od posetilaca da koriste baš taj preglednik ukoliko žele ispravno videti Vaš sajt. Znači jednostavno morate napraviti grafički dizajn tako da je sajt potpuno identično vidljiv u svim preglednicima. Naravno nije praktično sad davati nekakve spiskove stvari koje se ne vide podjednako u svim preglednicima i njihovim varijantama jer bi spisak bio prilično veliki, a pri tome verovatno ne bi bio konačan i sveobuhvatan. Zato je ipak najbolje od slučaja do slučaja proveravati konkretne satjove prilikom izrade u svim popularnim preglednicima i njihovim varijantama, i štelovati HTML i CSS kodove kako bi sajt bio dobro vidljiv u svim preglednicima. Ali ako baš želite te nekakve spiskove imate na ovoj stranisi: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_browsers

Rezolucija ekrana može uveliko promeniti izgled stranice, čak dotle da je stranica potpuno nečitljiva. To se može preduprediti na dva načina. Prvi način je da se koriste fiksne dimenzije (u pikselima) u dizajniranju, a to dovodi do toga da će posetioci čija je rezolucija ekrana manja od širine stranice morati da skroluju da bi videli celu stranicu. Drugo rešenje bi bilo fluidni grafički dizajn stranice, odnosno stranica koja se prilagođava veličini prozora brauzera. Postavlja se pitanje koja varijanta je bolja? Prvi način deluje prilično loše jer kad posetiloci sa manjim rezolucijama čitaju nešto moraju za svaku rečenicu da skroluju. Ispostavlja se da je drugi način bolji, ali mali nedostatak drugog načina je taj što pri većim rezolucijama postoji verovatnoća da će se pojaviti velike praznine na stranici, što nije baš estetski.

Već smo pisali da treba obratiti pažnju koliko je stranica velika u bajtima tj. vreme potrebno da se ona učita. Pisali smo da stranice nikad ne bi trebale biti veće od maksimum 150kB. Ali bez obzira kolika je vaša stranica u bajtima morate proveriti koliko je potrebno vremena da se učita Vaša početna stranica na najsporijoj vezi (danas bi to još uvek bilo 56Kbps). Ako posetilac otprilike za 4 sekunde ne može videti o čemu se radi na stranici šanse su da će je i napustiti.

Još jedna od stvari koje treba izbegavati je "splash screen", odnosno pozdravni ekran, koji zapravo ne služi ničemu i zahteva od korisnika da još jednom klikne ili pričeka da se završi učitavanje strane.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija