IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Link

Linkovi su upravo ono što čini internet tako dinamičnim. Link može biti tekst, slika ili bilo kakav objekat, na koji kad se klikne odvede te na neku drugu internet stranu, ili pak na neki drugi deo iste stranice. Ovde će mo objasniti tekstualne i slikovne linkove. Krenimo najpre sa tekstualnim. Kako od jedne reči ili rečenice (a može i od čitavog teksta ili stranice) da se napravi link? Odgovor je uz pomoć ANCHOR taga. Taj tag se tako zove ali u praksi se tag imenuje samo sa malim ili velikim slovom " a ".Taj tag ima i početni i krajnji, znači <a></a>. Ali ajde da vidimo primer i sve će biti jasnije:

<body>
Posetite google na <a href="http://www.google.com">LINK</a>
</body>

To bi izgledalo ovako kad brauzer otvori:

Link slika 1

Atribut koji definiše web adresu na koju vodi link kad se klikne se naziva HREF. Verovatno i sami zaključujete da je obavezan HREF atribut, jer u suprotno je besmisleno. Kada linkujemo neku stranicu sa nekog drugog sajta onda se mora pisati puna adresa stranice, znači sa http i sve ostalo. Medjutim ako linkujemo neku stranicu unutar našeg sajta, onda ne moramo (ali i možemo) pisati punu adresu, već samo relativnu putanju do strane. Relativna putanja je ok, na primer pravimo sajt na svom računaru, i kad prebacimo fajlove na host ako su fajlovi linkovani relativnim putanjama sve će raditi kako treba.

Mada se u zadnje vreme ne linkuju mejlovi iz raznoraznih razloga, medjutim moguće je i to na sledeći način:

<body>
Pošalji na <a href="mailto:mojmail@gmail.com">MEJL</a>
</body>

Čak možemo i unapred definisati poruku u mejlu, na primer:

<body>
Pošalji na <a href="mailto:mojmail@gmail.com?subject=Pera Peric&body=Zdravo. Kakosi, šta radiš?">MEJL</a>
</body>

Medjutim imajte na umu da neki brauzeri ne podržavaju subject i body funkcije unutar mejla.

Dalje, kao što smo rekli mogu se praviti linkovi koji će voditi na pojedine delove unutar same stranice. Takav link se zove sidro. Evo primer:

<body>
Klikni na <a href="#unutra">LINK</a> da odeš na naslov ispod
<p><a name="unutra">NASLOV</a></p>
</body>

Znači prave se dva ANCHOR-a. Jedan na koji se klikće a drugi na deo strane gde se odvodi posetilac. Prvi gde se klikće se pravi sa HREF atributom, stim čto se za link piše obavezno taraba " # " pa bez razmaka tekst koji je isti sa tekstom koji je vrednost atributa NAME u drugom ANCHOR-u (u našem slučaju to je tekst "unutra"). E sad, drugi anchor ima atribut NAME kao što smo napisali, a tekst u njemu mora biti isti kao i u prvom ANCHOR-u u atributu HREF, samo bez tarabe. U našem slučaju taj tekst je "unutra". Tekstovi za NASLOV i za LINK su obično medjusobno različiti (ali i ne mora) kao što je kod nas slučaj, i mogu se razlikovati od teksta "unutra", kao što je opet slučaj kod nas. Medjutim ako imate mnoge linkove koji vode unutar stranice onda je preporučljivo da je tekst za NASLOV i za "unutra" isti kako bi lakše pratili izradjivanje stranice.

Primećujete u dosadašnjim primerima da iako smo izmedju početka i kraja anchor taga pisali samo tekst, brauzer automatski tekst farba u plavo. Ako želite da promenite tu boju u crnu, crvenu ili u kakvu god želite onda to može ovako:

<body>
Posetite google na <a href="http://www.google.com"><font color=black>LINK</font></a>
</body>

Ali postoji bolji način u vezi boje teksta linka. Na primer možda ste primetili da je tekstualni link recimo plav, a kad kliknete na taj link on dobije drugu boju, a kad se opet vratite na tu stranicu link je u trećoj boji. Isto se dešava i sa našim primerima iako mi nismo ništa čačkali sa bojama, izuzev ovaj zadnji primer. Znači brauzer po defoltu daje obično plavu boju linku kojeg nismo kliknuli a teget boju linku koga smo kliknuli. Medjutim to se može promeniti na sledeći način:

<body link="#0080A0" alink="#40FF00" vlink="#999900">
Posetite google na <a href="http://www.google.com">LINK</a>
</body>

Znači ti atributi se stavljaju u BODY tagu i važe za sve tekstualne linkove unutar te stranice (ali i za okvire oko slika i objekekata ukoliko su linkovi, ako ne uklonimo okvire. Atribut LINK definiše boju linka kojeg nismo nikad kliknuli, ALINK boju dok držimo klik na linku i VLINK boja linka kad se vratimo na stranicu ako smo nekad kliknuli na link. Sve ovo u vezi ovih tagova je dobra ideja jer zamislite neku stranicu koja nabraja nešto sa linkovima, i ovako kad se menjaju boje linkova znate šta ste već kliknuli a šta ne.

Kod tekstualnih linkova možemo primenjivati sve tagove vezani za tekst. Samo sav tekst i sve tagove treba pisati ugnježđeno unutar anchor tagova kako bi sve to bio link. Mi smo za objašnjenje tekstualnih linkova koristili po jednu reč, ali naravno možemo koristiti čitave rečenice, pa i pasuse i na njima primenjivati sve moguće tagove za tekst, samo kao što sam napomenuo, a nije na odmet opet, svi ti tagovi moraju biti ugnježđeni unutar anchor tagova za početak i kraj.

I slike mogu biti linkovi. Evo primera i sve će biti jasno:

<body>
<a href="http://www.google.com"><img src="pozadina.gif" width=200 height=100></a>
</body>

Znači sve je isto kao i sa tekstom samo umesto teksta ubacimo tag za sliku. Brauzer automatski daje plavi okvir oko slike čak i ako ne stavimo atribut BORDER u IMG tagu. Medjutim ako želite da nema slika taj plavi okvir onda samo stavite u tagu IMG atribut BORDER=0. Ali ako želite da još više naglasite okvir i da ga podebljate stavite umesto nule neki veći broj. Po defoltu brauzer stavlja broj 3. E sad sve atribute koje smo naučili u vezi IMG taga možemo i ovde pisati i primenjivati. Znači vezano za veličinu slike, onda onaj ALT tag je ovde za link jako bitan, pa onda onaj tag ALIGN itd, znači sve. Treba napomenuti da ne mora samo jedna slika da bude kao link. Znači možemo staviti više IMG tagova unutar ANCHOR taga i sve te slike će linkovati ka toj adresi. Takodje može i kombinacija više slika i teksta, itd itd. To se jako retko realno koristi ali čisto da kažem da uočite kako se tagovi mogu mešati u milion kombinacija, i kako nam mašta nalaže, jedino je preporučljivo da tagovi budu lepo ugnježdeni a ne da se preklapaju.

E sad stvar vezana za sve linkove bilo da su tekstualni ili slikovni. Verovatno ste primetili da kad kliknete na neki link u brauzeru on nekad otvori nov jezičak (kartica ili engleski New Tab) i u njemu otvori web stranu. Najčešće otvori web stranu u isti jezičak (u istu karticu ili engleski Tab) u kojoj je bila web strana na kojoj ste i kliknuli. Po defoltu svaki brauzer otvara u isti jezičak. Naravno to može da se isprogramira kako nama najviše odgovara. Sledeći ANCHOR otvara kliknutu adresu u novom jezičku (kartici ili engleski New Tab):

<body>
Posetite google na <a href="http://www.google.com" target=_blank>LINK</a>
</body>

Kao što vidimo tag za to je TARGET a njegova vrednost je _blank. Target tag ima još i _self vrednost ali ona se slabije koristi jer kad se ona upiše stranica se otvara u istom jezičku, što je i po defoltu brauzera. Postoje još i vrednosti _parent, _top, i _search ali oni se gotovo nikad ne koriste.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
HTML    Tekst    Slika i link    Tabela    Frejm    Forma