IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Navigacija

Navigacija je element pomoću kojeg posetioci mogu dospeti do svake stranice na sajtu. Ako sajt sadrži više desetina, ili čak stotinak, pa i više stranica dobra navigacija je ključna u uspehu tog sajta. Vincent Flanders je navigaciju opisao pomoću pitanja na koja bi ona morala dati odgovore:

  • Gde sam?
  • Gde sam bio?
  • Gde mogu ići?
  • Gde je početna stranica?

Izgled navigacije na svim stranicama mora biti isti i da se nalazi na istom položaju na stranicama. Na primer ukoliko neka stranica koristi tabove za navigaciju, onda ne sme se na nekoj drugoj stranici tog istog sajta koristiti na primer padajući izbornici.

Postoje više tipova navigacije:

  • Mystery meat navigation
  • Padajući izbornik odnosno tree
  • Breadcrumb

Mystery meat navigation

Mystery meat navigation je navigacija u kojoj su linkovi zamenjeni grafičkim simbolima, bez ikakvih tekstova. Tek kada strelicu miša postavimo iznad jednog od tih simbola vidimo gde taj link vodi. I sami verovatno shvatate da je takva navigacija izuzetno loša. Posetioci na prvi pogled neće prepoznati navigaciju, a verovatno će je slučajno otkriti ako prodju mišem preko nje. Čak i kada je otkrije, svaki put kada želi otići na neku drugu stranicu unutar sajta (dok još nije zapamtio koji simbol šta predstavlja) mora ići od simbola do simbola sa strelicom miša i čitati gde taj link vodi dok ne nađe željeno odredište.

Padajući izbornik

Padajući izbornik postaje jedan od najčešćih navigacija na internetu, ali sa razlogom jer je vrlo efikasan i praktičan posebno za velike sajtove sa mnogo stranica i podstranica. Ova navigacija je efikasna jer na jako malom prostoru može organizovati jako puno linkova u navigaciji. Za padajuće izbornike se kaže da imaju dubinu i širinu. Pod dubinom se misli na broj nivoa navigatora, a širina je broj linkova u pojedinim nivoima. Postoje mnoga istraživanja na temu koji broj nivoa i linkova po nivoima je optimalan. Došlo se do zaključka da je padajući izbornik sa dva nivoa, od kojih prvi ima 7 ili 8 linka, a drugi 3 ili 4 najoptimalniji. Medjutim naravno ukoliko vaš sajt zahteva drugačiji odnos Vi nećete previše brinuti što niste u optimalnim granicama.

Breadcrumb

Breadcrumb navigacija je u stvari potpora glavnoj navigaciji i može da se nadje od stranice do stranice po potrebi. Odnosno svaka stranica može imati drugačiju podnavigaciju u smislu broja linka ali ne i po vizuelnom izgledu. Naravno pojedine stranice na istom sajtu mogu čak i da nemaju tu breadcrumb navigaciju. Optimalni položaj ovakve navigacije je izmedju glavne navigacije i sadržaja sajta. Ali glavna navigacija mora da se nalazi obavezno u položaju u kome se nalazi na svim ostalim stranicama.

Padajući izbornik
Padajući izbornik

Mystery meat navigation
Mystery meat navigation

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija