IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Registracija domena i zakup hostinga

Ime sajta je veoma važna stavka u  web dizajnu. Odabirom imena vi u stvari pravite brand sajtu. Takodje je bitno izabrati ime koje se lako pamti, i po mogućstvu koristi vrlo često u svakodnevnom govoru. Jer pamtljivi domeni imaju više šanse da čitaoce vaše stranice vrati natrag. Naravno ime sajta treba izabrati tako da ima veze sa temom vašeg sajta. Na primer glupo je za ime staviti cmokić ako sajt prezentuje neku ozbiljnu banku. Obično se za naziv sajta firme bira sam naziv firme, a ako ima više reči one se odvajaju crticom.

Ime sajta je prilično bitna stavka i za pretraživače, pošto neki pretraživači pri rankiranju web stranica uzimaju u obzir koje se reči nalaze u samom imenu domena. Pored toga, na primer, neko želi da kupi nešto od vas i traži vašu firmu na intenretu. Da bi vas našao normalno je da će u pretraživač ukucati ime vaše firme. E sad ukoliko ste kao ime sajta stavili ime vaše firme postoji velika verovatnoća da će baš vaš sajt biti na prvoj poziciji u pretrazi.

Koju ekstenziju domena izabrati?! Naš savet je da to u svakom slučaju bude .com jer se on primenjuje od samih početaka interneta. On je manje više postao sinonim interneta. Naime, većina ukoliko se ne seća prave ekstenzije domene, pokušaće sa ekstenzijom .com.

Svaki sajt mora imati jedinstven segment domena u okviru jedne ekstenzije domena, to jest jedinstven domen. E sad tu nastaju izvesni problemi. Na primer vi ste izabrali domen, ali kad ste pokušali da ga i registrujete hosting firma vam jednostavno kaže da je to ime već zauzeto.

Medjutim ne treba očajavati. Zapravo zbog toga se periodično i uvode novi domeni (com, net, org, itd) kako bi se omogućila upotreba jednog istog opšteg pojma za više sajtova. Elem, znači ako je zauzet domen sa com, onda pokušajte sa svim ostalim, na primer net, org, sr, itd. E sad ukoliko je to ime zauzeto u svim varijantama ne preostaje vam ništa drugo nego da smislite neko drugo ime.

U vezi imena sajta otvara se i pitanje autorskih prava i zaštita licenci žiga. Postoje pravila u pogledu registracije domena kada se radi o imenu nekog pravnog lica ili licenciranog brenda. Na primer ako biste registrovali domen http://www.mikimouse.bilošta siguran sam da bi Vas Disney tužio, i dobio na sudu.

Medjutim verovatno je druga stvar kada su u pitanja neki opšti pojmovi, tipa pas, ljubav, ljubimci ili kombinacija opštih reči. Na primer ako neka firma ima naziv Usluge.d.o.o., nije time stekla automatsko pravo na sve domene sa opštim pojmom "usluge". Znači u slučaju spora sud bi verovatno utvrđivao i da li je sporni naziv opšti pojam.

Medjutim ako vam ipak neko zapreti tužbom zbog imena domena, pa zatraže vašu ponudu pismenu da vam otkupe domen, moj vam je savet da nikako Vi prvi ne ponudite pismeno cenu. U SAD-u ukoliko Vi pošalješ prvi ponudu na sudu se to smatra kao ucenjivačka namera da bi izvukli novac od vlasnika brenda, što se uzima kao otežavajući faktor. Znači, oni treba prvi da ponude cenu otkupa domena, a na vama je da li ćete nastaviti pogodbu, ili da li ćete uopšte i prodati domen.

Medjutim ovo su ipak samo pretpostavke a evo linka koji stručno obradjuje ovu temu vezano za žigove firmi: www.zis.gov.rs/sr/pdf/kako_se_stvara_zig.pdf

A proveru da li je neko ime, ili grupa reči zaštićen žigom možete izvršiti na adresi: http://www.wipo.int/ipdl/en/madrid/

I na kraju kad ste zakupili domen, takodje od iste hosting firme možete zakupiti i host. Medjutim, ne morate od iste hosting firme zakupiti i host i domen. Na primer ako je kod jedne firme jeftiniji domen možete tu zakupiti domen, a ako je kod druge firme jeftiniji host možete od te druge firme zakupiti host.

Postoje razne vrste hosting paketa, koji se razlikuju po mnogim parametrima:

  • Po veličini hostinga, odnosno prostora na serverskom hard disku (na primer 50Mb, 100Mb, 1000Mb)
  • Po veličini mesečnog saobraćaja (medjutim postoji tendencija da se ukine veličina mesečnog protoka)
  • Prostor za mejl naloge i broj mejl naloga
  • Broj pddomena
  • Podrška za neke serverske programe kao što su PHP ili neki drugi.
  • Podrška za bazu podataka, najčešće MySQL bazu itd.

E sad na osnovu raznih brojki obično hosting firme nude odredjene pakete. Naravno što su brojke u paketima veće to je i cena paketa veća. Znači, vi na osnovu vašeg sadržaja, i na osnovu onoga kako će se vaš sajt u budućnosti razvijati zakupljujete odredjeni paket.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija