IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

SEO

Cilj većine sajtova je da svakodnevno ima sve više posetilaca. Dovodjenje velikog broja posetilaca se može ostvariti na dva najpoznatija načina. Prvi je klasičnim marketingom a drugi je pomoću SEO.

Klasični marketing svi znamo šta je. Tu spadaju reklame na jako posećenim sajtovima, u novinama, na televiziji, kao i svi ostali klasični vidovi reklamiranja. Ovakvim vidom marketinga se mogu naravno dovesti veliki broj posetilaca ali svi znamo da takav način iziskuje enormno velike svote novca. Sa druge strane ukoliko nemate svakodnevno nove i ekskluzivne teme na sajtu, doćiće do toga da onog trenutka kad prestanete sa reklamama broj posetilaca naglo opadne na zanemarljiv broj. Dakle, marketing je skup i dugoročno gledano bez perspektive za većinu sajtova.

Dobro odradjen SEO sa marketingom ima samo jednu zajedničku stvar a to je skoro jednak broj poseta, a po svemu ostalom se razlikuju. SEO je besplatan ukoliko ste webmaster i naučite SEO. Ili samo ga jednom platite ukoliko angažujete stručne ljude. Naravno to jedno plaćanje je obično u većini slučajeva jeftinije od bilo koje reklame na TV-u. Drugo, jednom odradjen SEO traje jako dugo, a u mnogim slučajevima (ukoliko se ne jure jako popularne ključne reči) traje koliko i sam sajt ukoliko se njegov sadržaj ne menja drastično. Znači donosi posetu konstantno preko pretraživača svakodnevno i to potpuno besplatno. Medjutim ne tako retko SEO može dovesti preko pretraživača čak i znatno veću kvalitetnu posetu i od najskupljih TV reklama samo ukoliko je ekspertski odradjen !!!

Pa dobro šta je SEO ?

SEO (Search Engine Optimization) je optimizacija sajta da bi se što više reči i fraza iz sadržaja Vašeg sajta našlo na prvim stranicama Google, Yahoo, MSN i drugih pretraživača. Što je vašem sajtu bolje odradjen SEO to se više ključnih reči i fraza iz sadržaja vašeg sajta nalazi na prvim stranicama pomenutih pretraživača. Sve to za posledicu naravno ima da veliki broj posetilaca pristiže sa pretraživača.

Medjutim glavni problem je što se veoma teško dolazi do sveobuhvatnih i dobrih SEO tutorijala, bilo da su u pitanju tutorijali sa interneta ili čak i iz knjiga. Naime, do pravih saznanja iz ove oblasti koja donose realne i dobre rezultate dolazi se uglavnom praktičnim putem, to jest iskustveno. Nakon velikih muka i vremena kad i neko dodje do pojedinih saznanja on nije spreman da ih podele sa drugima jer time sebi povećava konkurentnost. Zato se mnogi odlučuju za čuvanje informacija, ali mnogi pišu čak i netačne SEO tutorijale, ili u najboljem slučaju tutorijale koji sadrže uglavnom nebitne stvari kako bi se unela što veća zabuna i haos u toj oblasti. Sve u svemu potpuni početnik vrlo teško može brzo pohvatati na internetu prava i bitna znanja iz ove oblasti iz ogromne šume nebitnih, ili netačnih stvari. Ili ako i uspe za to mu je potrebno i nekoliko godina, i to jedino tako da proverava svaku informaciju iskustveno i praktično. Neretko loši SEO tutorijali mogu doneti i veliku štetu sajtu time da sajt čak i bude banovan (izbačen) sa pretraživača.

Toj velikoj pometnji doprinose i sami pretraživači (kao što su google i yahoo) jer u tajnosti drže algoritme po kojima rangiraju sajtove na svojim stranicama pretrage. Ti algoritmi uzimaju u obzir veliki broj faktora. Ti faktori su vezani za:

  • sadržaj sajta;
  • web dizajn, način njegovog programiranja i pisanja samog koda;
  • ugled sajta na internetu (broj i kvalitet linkova na drugim sajtovima koji vode na Vaš sajt);
  • karakteristike samog hostinga i servera na kome je hostovan sajt.

Po mom iskustvu pretraživači objavljuju uglavnom stvari vezane za SEO koje su svima očigledne i masovno poznate, ili čak objavljuju informacije koje više nisu relevantne. Sve u svemu, dakle, pretraživači drže u najvećoj tajnosti ogromnu većinu faktora koji imaju najveći uticaj na rangiranje sajtova na stranicama pretrage.

Ja sam se lično ovom tematikom bavio godinama. Sakupljao sam informacije sa interneta, proveravao ih praktično na svojim sajtovima, mnoge eliminisao kao nebitne, a beležio one koje su donosile dobre rezultate. Tako sam sakupio prilično veliki broj informacija o SEO i napravio svoj SEO priručnik. Do pojedinih informacija koje su se pokazale jako bitnim za SEO došo sam čak i sasvim slučajno u toku svog rada. Te slučajne informacije, a koje su se pokazale jako bitnim za SEO ja lično do sada apsolutno nigde nisam uočio da neko piše o njima. Naravno izrada tog SEO priručnika me je koštalo mnogo živaca, vremena i para.

Ukoliko Vi želite da uštedite sebi živce, vreme i novac spreman sam da sa Vama podelim svoja znanja i da vam dostavim svoj SEO priručnik a cena je simbolična   1 evro  . SEO priručnik u PDF obliku možete preuzeti nakon kontakta samnom na mejl izuzetan@gmail.com .

Plaćanje se vrši vrlo jednostavno iz fotelje ukoliko ste iz Srbije. Eventualno će zahtevati odlazak do prve trafike. Cena u tekstu je u evrima zbog eventualnih interesenata iz inostranstva a ako ste iz Srbije naravno plaćanje je u dinarima.

Pitanja i komentari


Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com