IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Slike, animacije i zvuk

Stranice ispunjene čistim tekstom ili stranice ispunjene uglavnom slikama, gif animacijama ili zvukovima su krajnosti, od kojih ni jedna nije dobra. Očito je optimalno naći dobar odnos te dve krajnosti.

Zvuk

Nimalo se ne preporučuje da se prilikom otvaranja internet stranice automatski pokrene nekakva melodija. Nametati tako nešto posetiocima nije poželjno, jer to može prilično usporiti otvaranje stranica sa jedne strane, a sa druge većina posetilaca ne očekuje tako nešto te im je možda glasnoća zvuka postavljena preglasno, ili im se možda neće svideti odabrana melodija, ili sama činjenica da se melodija učitava bez njihove volje. U svakom slučaju više je razloga protiv korišćenja automatske muzike i zvukova na stranicama. Ukoliko se ipak odlučite na korišćenje muzike, npr. tako nešto nije toliko iznenađujuće kod stranica u Flash-u, uvek treba omogućiti opciju za uključenje i isključenje zvukova, i to na jako vidnom mestu u gornjem delu stranice.

Animacije

Na stranicama su najraširenije gif i Flash animacije. Najčešće se radi o gumbima ili bannerima kojima se želi privući pažnja posetilaca. I dok jedan do dva takva elementa po stranici ne smeta previše, više od toga nije estetski lepo jer pravi prilično šarenila. Takvo šarenilo za dečje i zabavne sajtove možda i ne smeta previše ali ako je u pitanju poslovni sajt to apsolutno nije preporučljivo. Što se tiče poslovnih sajtova nimalo nije preporučljivo koristiti bilo kakvu animaciju u tekstualnom delu, ali ne smeta recimo u top (gornjem) delu sajta gde je logo firme na primer. Medjutim takva animacija mora biti ozbiljna, lepo uradjena i ne previše napadna i drečavih boja. Najbolje je napraviti je tako da se pokreće možda prvih desetak sekundi ali kasnije da bude statična kako ne bi odvlačila pažnju posetiocima od onoga zbog čega i dolaze na takve sajtove – informaciju. Takođe treba obratiti pažnju na veličinu takvih animacija jer mogu znatno usporiti učitavanje stranice.

Slike

Slike web stranice čini zanimljivijima i manje suvoparnim, ali treba pažljivo odmeriti koliko je pojedina slika uistinu potrebna. Nije poželjno postavljati slike koje nisu potrebne sadržaju stranice. Svaka slika je u većini slučajeva veća u bajtima u odnosu na sav tekst na stranici te time usporava njeno učitavanje. Kao orjentacija može se uzeti da pojedini grafički elementi ne bi trebao biti veći od 20KB dok celoukupna stranica ne bi trebala prelaziti 150KB. Preporučljivo je da se sve slike komprimuju, ali ne previše da ne bi slika bila previše "mutna".  Ali svakim danom brzi internet je sve pristupačniji pa se i prihvatljiva merila u skladu sa tim menjaju. Osim na brzinu treba obratiti pažnju i na sam izgled slika koje se koriste. Treba izbegavati preterano korišćenje drečavih boja, šarenih tekstura, bevel opcije i čudnih oblika. Evo par primera par dobrih i loših dugmića:

Dizajn slika

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija