IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Struktura HTML forme

Otvorite notepad, upišite naredni kod a dokument spremite pod imenom forma.htm i pogledajte ispis u svom brauzeru:

<html><head>
<title>Umetanje forme u HTML dokument</title>
</head><body>
<h1>Umetanje forme</h1>
<p>Ispunite formu: </p>
<form method="post" action="prihvat.php" name="forma1"></form>
</body></html>

Primećujete da je sama forma nevidljiva. Nju možemo zamisliti kao nevidljivu "kutiju" u koju se umeću elementi forme. Elemente forme ćemo dodavati malo kasnije. Primećujete da je ekstenzija dokumenta forma.htm. Znači forme se mogu nalaziti i u običnim html dokumentima. Bitno je samo da dokument koji prihvata podatke forme bude PHP dokument. Normalno forme možemo kombinovati unutar PHP skripte što je obično najčešći slučaj i tad ekstenzija mora da se završava sa .php.

Dakle, konkretna HTML forma izgleda ovako:

<form method="post" action="prihvat.php" name="forma1">
</form>

Znači radi se o običnom HTML tagu koji ima svoj početak, kraj i neke argumente. Argumenti su dosta bitni za celu priču, pošto određuju mnoge parametre o kojima zavisi tok događaja nakon submitanja (slanja) podataka iz forme. Prvi argument je:

method="post"

Ovo je vrlo bitan argument. On govori kojom metodom će se podaci iz forme proslediti PHP skripti za obradu unesenih podataka. Drugi argument je:

action = "prihvat.php"

Pomoću njega govorimo formi kojoj skipti se podaci šalju kada se forma submita. Izmedju navodnika može pisati bilo kakav URL, uključujući i neki sa nekog drugog sajta. Medjutim, može se desiti (što nije redak slučaj) da se ti podaci prikupljeni iz forme šalju i u samoj skripti u kojoj se nalazi ona sama. U tom slučaju skripta mora da sadrži i PHP kod za obradu podataka iz forme, i tada fajl u kome je smešteno sve to mora da ima ekstenziju .php . U tom slučaju argument možemo pisati na sledeće načine: action="prihvat.php" gde je prihvat.php fajl u kome je smeštena i sama forma. Ili jednostavno samo action="", znači samo navodnici.

Treći navedeni argument je:

name="forma1"

On, očito, imenuje ovu formu. Ovaj argument nimalo nije bitan za prihvat i obradu podataka forme pomoću PHP-a. Važnost ovog argumenta je u izradi JavaScript klijentskih kodova, i služi za identifikovanje forme. Pošto je tema ovog članka PHP i forme, nećemo ulaziti u detalje te problematike. Bitno je znati da se forma može imenovati, i da je u našoj situaciji ovaj argument moguće i izostaviti, što će mo u buduće i činiti.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
PHP    PHP sintaksa    Fajl    Niz    String    Funkcija    Objektno programiranje    MySQL    Unos fajla    Datum    Forme    Sesija    Registracija