IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Tehnologija

JavaScript

Postoje prilike kada je korišćenje JavaScript opravdano, ali i kada je apsolutne nedozvoljeno. Na primer  izrada navigacije u JavaScript-u je apsolutno nedozvoljena, jer takvi linkovi su totalno nevidljivi pretraživačima što dovodi (ukoliko nemate HTML mapu sajta) da vaše unutrašnje strane budu jako sporo indeksirane. Odnosno, neće biti indeksirane preko vašeg sajta već će biti indeksirani ukoliko neki drugi sajtovi linkuju te vaše unutrašnje stranice. A ako se to ne desi onda nikad te unutrašnje stranice neće biti indeksirane. Takodje nikako nesmete sadržaj sajta prikazivati pomoću JavaScript, jer takav tekst nikad neće biti indeksiran od strane pretraživača, što znači da se nikad neće naći u rezultatima pretrage.

Možda se pitate pa zašto onda uopšte i koristiti JavaScript? JavaScript se koristi za izradu dinamičkih grafikona, dinamičkih tabela, četova (naročito posle pojave AJAXA), bokseva za poruke, igrica, provera ispravnosti unetog teksta preko HTML formi, pravljenje kalendara, raznoraznih kalkulatora, ili dinamičkih kalkulatora, dinamičko uredjenje grafičkog dizajna stranica, prikladne raznovrsne animacije, izrada dinamičkog sadržaja koji vam nije bitan da se pojavi u rezultatima pretrage, pružanje informacije o posetiocu, na primer o njegovom sistemu, brauzeru, rezoluciji ekrana i slično, časovnici, itd itd. Ovo je samo jedan uopšteni i mali prikaz za šta se sve može koristiti JavaScript, ali mogućnosti i upotrebljivos je jako velika.

Flash

I u Flash-u se nikako ne preporučuje izrada menija, linkova i bitnog sadržaja, takodje iz razloga što pretraživači neće moći kompletno indeksirati sajt. Postoje neke teorije o tome kako se može ovaj problem prevazići, ali verujte to su takve programske vratolomije koje odnose i vreme a i resurse, te je krajnji zaključak da se ipak okanete takvog posla.

Sajtovi u Flash-u se i duže učitavaju, naročito kada su u pitanju posetioci sa običnim 56K modemom. Kao još jedan od razloga da se sajt ne izradjuje isključivo u Flash-u je da amateri (a i priličan broj profesionalaca) često ubacuju obilje nepotrebnih efekata i sadržaja koji se čak i bolje, ili jednako dobro mogu prikazati putem običnog HTML-a ili CSS-a. Za pregled stranice izrađene u Flash-u potrebna je instalacija Flash player-a od strane korisnika, što takodje pretstavlja jednu od mana.

Danas je sve više korisnika sa brzim internet vezama a takav trend povoljno utiče i na flash dizajn, te se deo razloga protiv korišćenja Flash-a smanjuje.

Zašta je opravdano koristiti Flash? Flash je pravi alat za efektnu prezentaciju nekog proizvoda ili usluge, reklame, nekih grafičkih dizajnerskih efekata i slično.

Dobar primer efikasnog korišćenja Flash-a je sajt: www.sonyericsson.com

Ostalo

JavaScript i Flash su klijentski programski jezici, ali postoje i serverski skriptni jezici kao što su ASP i PHP. Serverski su jer se izvršavaju na serveru a klijent (tj. posetilac) u svom brauzeru dobije običan HTML dokument. I ako ASP ili PHP ne utiču direktno na grafički izgled same stranice, svakako je poželjno koristiti ih prilikom izrade većih sajtova u grafičkom smislu, jer omogućavaju održavanje konzistentnog izgleda celog sajta.

CSS (Cascading Style Sheets) je gotovo nezamenjljiv u grafičkom dizajniranju web sajtova. CSS omogućava kreiranje, menjanje i održavanje konzistentnog stila celog sajta kroz najčešće jednu datoteku u kojoj smo definisali stilove svih relevantnih HTML elemenata. CSS je takođe podržan od većine današnjih internet preglednika pa je njegovo korištenje svakako preporučljivo.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija