IZRADA SAJTA za 10 €

Home   FORUM   Toplista   HTML   CSS   JavaScript   PHP   DIZAJN   SEO   Mapa


KONTAKT
izuzetan[at]gmail.com


TOP LISTA SAJTOVA
Igrice
Slike

Veličina i tip fonta

Postoje veliki broj studija koje su istraživale koji je font najbolji i po pitanju veličine, a i po pitanju tipa. Došlo se do zaključka da veličina fonta od 14 tačaka se brže čita od teksta veličine 12 tačaka ili druge veličine. Takodje serif-ni font (Times, Georgija) se brže čita od sans serif-nog (Arial, Verdana) u 14 tačaka. Medjutim iako se serifni fontovi brže čitaju, ispitanici preferiraju sans serifne fontove. Evi dve slike iz tih studija o ovome:

Font 1

Font 2

 Medjutim ispitivanja su takodje ustanovila da različiti tipovi fontova ostavljaju različite utiske na posetioce. Na primer većina ispitanima su Comic Sans Ms prokomentarisala kao mladalački i zabavan. Zato bi za zabavne i mladalačke stranice takav tip fonta imao najbolji efekat, dok za sajtove firmi taj tip fonta nikako ne bi smeo da se koristi. Za stranice koje nastoje ostaviti ozbiljan utisak bi trebalo koristiti na primer Times ili Courier.

Takodje postoji još jedna jako bitna stvar vezana za fontove, a to je da na stranicama čitavog sajta mora da se koristi jedan te isti font, a nikako mešati dve ili vrste fontova. Isto važi i za veličinu fonta. Znači samo jedna veličina fonta.

Copyright © 2010 BUbaj. Powered By bubaj.com
Web dizajn    Domen i vrsta sajtova    Grafički web dizajn    FTP konekcija